top
Rombat

Alege bateria

Noutăţi

NOIEMBRIE '10 - luna record la Rombat - 02.12.2010
In luna noiembrie a.c. compania bistriteana, Rombat SA, cel mai mare producator de baterii auto din Romania, a reusit, din nou,  in ciuda crizei, sa-si depaseasca propriile performante: un nou record in productie si vanzare. In cei aproximativ 30 de ani de activitate, compania Rombat nu a mai reusit sa vanda 260.850 de baterii intr-o luna sau sa produca  262.145 de baterii/luna asa cum a facut-o in luna noiembrie a.c..
 

Citește mai departe...

 

Anunt - 02.12.10

SC Rombat SA titular al proiectului "Extindere spatiu de productie si reorganizare flux de productie", amplasat in punct de lucru Rebat ,loc. Copsa Mica ,str.Uzinei Nr.2 , jud. Sibiu, anunta publicul interesat asupra luarii deciziei etapei de incadrare de catre ARPM Sibiu in cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului.

Citește mai departe...

Instructiuni de exploatare | UPS
Spacer
Instructiuni de exploatare - UPS

1.Depozitare

  • In timpul depozitarii capacitatea bateriilor scade datorita autodescarcarii. Bateriile se depoziteaza in locuri uscate si reci. Daca temperatura din locul de depozitare este mai mica de 250 C este nevoie de o incarcare suplimentara la fiecare 6 luni.
  • Cand se foloseste o baterie care a fost depozitata este nevoie intotdeauna de o prealabila incarcare inainte de folosire
  • Pentru incarcarea suplimentara a bateriilor se pot folosi una din metodele :
    1. Incarcare cu o tensiune constanta de 14,7 V timp de 6-12 ore la o temperatura ambianta de 5-350 C.
    2. Incarcare cu un curent continuu constant de 0,05 Cn A timp de 6-12 ore la o temperatura ambianta de 5-350 C.

 

2.Transport

  • In timpul transportului preveniti vibratiile si socurile
  • Transportati bateria in pozitia verticala
  • Cand transportul se face cu bateria conectata la echipament fixati-o cu fermitate si mentineti circuitul deschis

 

3.Exploatare

Inspectia zilnica:

  1. Daca sunt observate urmatoarele anomalii descoperiti cauza si inlocuiti bateriile defecte
    • Anomalii de tensiune
    • Defecte fizice (sparturi sau deformari ale monoblocului)
    • Scurgeri de electrolit
    • Orice generare anormala de caldura
  2. Sterge si inlatura contaminarea cu o panza umeda. Nu folosi niciodata solventi organici (benzina sau diluant).Astfel monoblocul sau capacul se pot fisura.

 

Alte precautii

1. Bateria poate produce gaz inflamabil. Preveniti rupturile si nu puneti niciodata bateria langa surse de foc.

2. Nu scurtcircuitati terminalele. Scurtcircuitarea poate cauza arderea bateriei.

3. Niciodata sa nu desfaceti capacul bateriei si sa incercati reasamblarea.

4. Nu incercati sa schimbati regimul de incarcare a bateriei. Acesta nu este un defect la incarcarea bateriei dar poate diminua performantele si pot cauza scurgeri de electrolit.

 

Durata de viata a bateriilor

In general durata efectiva de viata a bateriilor este intre 3 si 5 ani pentru aplicatii stationare si 260 cicluri (100 % descarcare) sau mai mult pentru folosiri ciclice. Durata de viata efectiva poate fi diminuata daca nu sunt respectate conditiile necesare (incarcare,descarcare,temperatura de lucru,depozitare). Pentru a fi siguri ca sunt mentinute performantele bateriei va rugam sa inlocuiti bateria inainte de sfarsitul duratei de viata. Ex: Bateriile trebuie inlocuite in concordanta cu media temperaturii mediului ambiant in care au functionat. Recomandari privind intervalul la care sa se inlocuiasca bateriile:

  • Temperatura mediului : 250 C dupa 3 ani
  • 30 0C dupa 2,5 ani
  • 400C dupa 1,4 ani.

 

Avertisment

  • Nu puneti bateria langa o sursa de foc.
  • Nu scurtcircuitati terminalele
  • Nu dezasamblati sau asamblati bateria.
  • Daca bateria se sparge in timpul manipularii si acidul sulfuric intra in contact cu pielea sau hainele, spalati foarte bine cu apa.
  • Cand bateria nu este folosita o perioada lunga de timp depozitati-o intr-un loc rece si o reancarcati inainte de utilizare.
  • Intotdeauna cititi instructiunile inaintea folosirii bateriei.

 

Precautii pentru bateriile VRLA

  1. Inaintea folosirii bateriilor stationare VRLA fiti siguri ca ati inteles manualul de utilizare si masurile de protectie.Desi bateriile VRLA poseda energie folosirea impropie poate cauza scurgeri de electrolit,generare de caldura,explozie sau raniri. Daca nu intelegeti complet datele referitoare la depozitarea sau masurile de protectie va rugam sa va adresati direct companiei noastre.
  2. Bateriile VRLA pot emite hidrogen. Nu le apropiati de sursele de foc sau de obiecte incalzite si nu folositi bateriile langa sigurante sau echipamente care emit scantei In plus nu depozitati bateria in spatii inchise,incorporate in structuri inchise. Acestea pot cauza explozii,incendii,distrugerea echipamentului si raniri.
  3. Nu conectati borna negativa si pozitiva la bateriile VRLA cu fire sau alte metale. Scurtcircuitul terminalelor bateriei poate cauza arsuri,avarierea bateriei sau explozii.
  4. Nu folositi bateriile VRLA impreuna cu alte tipuri de baterii cum ar fi bateriile cu celule uscate sau baterii nickel-cadmiu.
  5. Cand incarcati bateriile VRLA folositi un redresor corespunzator si urmati conditiile de incarcare ale companiei. Incarcarea in alte conditii poate cauza scurgeri de electrolit,incalzirea baterie sau explozii.
  6. Nu folositi bateriile VRLA in medii umede sau imersate in apa. In acest caz bornele se pot coroda si pot cauza socuri electrice sau incendii.
  7. Luati masurile de siguranta cum ar fi manusile de cauciuc cand tensiunea de conectare ale bateriei VRLA in serie este de 45V sau mai mare.
  8. Asigurati-va ca ati conectat bateria VRLA cu polaritatea corespunzatoare. Conectarea bateriei cu polaritatea gresita poate cauza incendii sau defectiuni ale alimentatorului.
  9. Nu conectati niciodata bateria VRLA direct la priza de alimentare sau la bricheta automobilului fara a folosi un incarcator ca intermediar.Conectarea directa a bateriei poate cauza scurgeri de electrolit,generari de caldura,explozii,incendii sau arsuri si raniri ale corpului.
  10. Nu ardeti si nu aplicati temperaturi ridicate bateriei. Bateriile VRLA exlodeaza daca sunt aruncate in foc.
  11. Nu dezasamblati,modificati sau distrugeti baterie.Poate duce la scurgeri de electrolit,generare de caldura sau explozii. Cand incarcati bateriile VRLA folositi un redresor corespunzator si urmati conditiile de incarcare ale companiei. Incarcarea in alte conditii poate cauza scurgeri de electrolit incalzirea bateriei sau explozii
  12. Inaintea curatirii sau verificarii bateriei VRLA asigurati-va ca nu sunteti incarcat cu electricitate statica prin atingerea cu un obiect de metal. Nu folositi textile uscate sau aspiratorul pentru a curata bateriile stationare. Folositi intotdeauna textile care sa contina o solutie adecvata. Scanteile create de energia statica pot crea in timpul depozitarii bateriilor explozii.
  13. Inlocuiti bateria VRLA la timpul sau,inaintea datei indicate in manualul de utilizare. Nerespectarea timpului de service poate duce la scurgeri de electrolit,distrugerea monoblocului sau incendii.
  14. Performantele bateriei VRLA pot sa nu fie compatibile cu un anumit echipament.Orice neclaritate despre specificatiile bateriei trebuie adusa la cunostinta companiei noastre.
  15. Daca se inregistreaza coroziune,deformatii generare de caldura sau alte anomalii ale bateriei VRLA dupa prima utilizare de la cumparare nu o mai folositi.Sunati la locul de umde ati cumparat bateria.Folosirea bateriei cu anomalii poate cauza scurgeri de electrolit,aparitia caldurii sau explozie
  16. Depozitati bateriile intr-un loc inaccesibil copiilor.Deasemenea tineti copii departe cand incarcati bateriile VRLA.
  17. Domeniul de temperaturi in care pot fi folosite bateriile VRLA este prezentat mai jos. Utilizarea in afara acestor temperaturi poate duce la reducerea duratei de viata scaderea nivelului de performanta cauzand scurgeri de electrolit defectiuni sau deformari. Functionarea bateriei in timpul folosirii echipamentului : -20 ..+400 C .
    Incarcare 0-400 C, Depozitare 20-400C. Nu folositi sau stocati bateriile VRLA daca temperatura depaseste 400 C (in interiorul automobilului,in soare sau infata unor surse de caldura).
  18. Nu folositi pentru descarcarea bateriilor VRLA un curent cu o valoare mai mare decat specificatiile. Folosirea unui curent de descarcare mai mare poate duce la scurgeri de electrolit,generari de caldura sau explozii.
  19. Fiti siguri ca intotdeauna ati intrerupt alimentarea echipamentului dupa utilizare. Fiti siguri ca bateria este deconectata de la echipament cand acesta este oprit o perioada mai scurta de timp. Descarcarea accentuata a bateiei poate reduce nivelul perofmrntelor scadea durata de viata sau duce la explozii.
  20. Nu sudati firele de alimentare ale echipamentului direct la terminal. Acesta poate duce la scurgeri de electrolit
  21. Nu folositi bateria in alte pozitii decat in verticala
  22. Nu loviti bateria si nu o folositi in zone cu vibratii
  23. Nu folositi agenti organici,agenti de curatire,produse din petrol pentru a curati suprafata bateriei.Aceste produse pot deteriora capacul si monoblocul.
  24. Dupa utilizare,reciclati baterie.

 

4. Intretinerea

Incarcarea

 

A.Pentru folosirea ca surse de energie de rezerva

  1. Incarcati bateria cu o tensiune constanta de 13,65 V (250 C ). Este recomandat ca temperatura mediului in care se efectueaza incarcarea sa fie intre 50C si 350 C pentru a evita efectele adverse sau durata de viata efectiva. Cand incarcarea se face la temperatri mai mici de 50 C sau mai mari de 35 0 C cu o medie in jur de 250 C este necesara ajustarea tensiunii de incarcare cu un coeficient de temperatura. Conversia se face dupa urmatoarea formula : U = 13,65-0,0198(T-25) V.
  2. Curentul initial de incarcare trebuie sa fie mai mic sau egal cu 0,3Cn A ( unde Cn este capacitatea).
    Pentru utilizari ca surse de energie de rezerva folositi o sarcina de compensare sau incarcare variabila. In fiecare caz bateria este normal incarcata cu un mic curent care compenseaza autodescarcarea bateriei.
    Puterea suplimentara a bateriei este folosita doar in cazuri de urgenta cum ar fi descarcarile de tensiune. Aceasta metoda necesita un timp lung pentru incarcare si o incarcare in tensiune constanta in 2 pasi trebuie folosita cand capacitatea bateriei trebuie recuperata dupa o perioada scurta de timp dupa descarcare.
  3. Pentru ca bateria se incarca continuu pentru o lunga perioada de timp fiecare fluctuatie a tensiunii de incarcare are influente asupra intretinerii bateriei. Aceasta este esential pentru a asigura un control precis care sa reduca fluctuatiile tensiunii.

 

B.Pentru surse de energie ciclica.

  1. Mentineti in timpul incarcarii o tensiune constanta de 14,7 V. Cand incarcarea se face la o temperatura intre
    50 C si 350 C este necesara o ajustare a tensiunii cu un coeficient de temperatura. Conversia se face dupa urmatoarea formula : U = 14,7-0,030 (T-25) V
  2. Curentul initial de incarcare trebuie sa fie de 0,3 Cn A ( unde Cn este capacitatea) sau mai putin.
  3. Pentru a se evita supraincarcarea cand incarcarea este terminata este recomandat ca incarcarea sa fie oprita folosind un temporizator sau o tensiune constanta de 13,65 V.
  4. Este recomandat ca temperatura mediului in care se efectueaza incarcarea sa fie intre 50 C si 350 C pentru a evita efectele adverse sau durata de viata efectiva. Functionarea in cicluri necesita incarcari periodice la perioade scurte de timp. In particular cand se aplica incarcarea rapida,masurile de protectie trebuie luate pentru a se evita supraincarcarea.
  5. Luati masurile de precautie cum ar fi intreruperea automata a incarcarii,sau preveniti supraincarcarea chiar dupa extinderea formarii controland curentul de incarcare
  6. Caracteristicile de incarcare sunt influentate de temperatura. Folositi un circuit de compensare a temperaturii daca incarcarea se face la o temperatura mai mica de 50C sau mai mare de 350C si o medie mai mare de 250C.

 

5.Aplicatiile si caracteristicile bateriilor.

Bateriile pot avea urmatoarele aplicatii

Surse de energie ciclica

Surse de energie de rezerva

-Echipamente AUDIO&VIDEO

-Lanterne portabile

-Scaune electrice

-Echipamente de testare

-Jucarii electrice

-Cositori electrice

-Roboti

-Alarme de foc si efractie

-Interfoane pentru blocuri si locuinte

-Case de marcat

-Echipamente de birou

-Telecomunicatii

-Echipamente UPS (Sursa electrica neintrerupta)

-Iluminare de rezerva

-Computere

-Echipamente de energie solara.

 
Spacer
bottom