


Alege bateria
- Alege >PREMIER
- Alege >TORNADA
- Alege >CYCLON
- Alege >CALCIU
- Alege >PILOT
- Alege >TERRA PROFESSIONAL
- Alege >TERRA
- Alege >MAGMA
- Alege >FORTE
- Alege >STAR
- Alege >TEMPEST
- Alege >Baterii Moto
- Alege >UPS
- Alege >GREEN
Noutăţi
NOIEMBRIE '10 - luna record la Rombat - 02.12.2010
In luna noiembrie a.c. compania bistriteana, Rombat SA, cel mai mare producator de baterii auto din Romania, a reusit, din nou, in ciuda crizei, sa-si depaseasca propriile performante: un nou record in productie si vanzare. In cei aproximativ 30 de ani de activitate, compania Rombat nu a mai reusit sa vanda 260.850 de baterii intr-o luna sau sa produca 262.145 de baterii/luna asa cum a facut-o in luna noiembrie a.c..
SC Rombat SA titular al proiectului "Extindere spatiu de productie si reorganizare flux de productie", amplasat in punct de lucru Rebat ,loc. Copsa Mica ,str.Uzinei Nr.2 , jud. Sibiu, anunta publicul interesat asupra luarii deciziei etapei de incadrare de catre ARPM Sibiu in cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului.

Instructiuni de exploatare - Baterii de pornire |
Nu achizitionati o baterie cu performante sub necesitatile masinii! Aceasta duce la suprasolicitarea bateriei si la o durata de serviciu redusa! In termen de 10 zile de la cumpararea bateriei este obligatorie verificarea tensiunii de incarcare a releului electric la un service Rombat in localitatiile in care exista service ROMBAT sau la un service auto in localitatiile unde nu este service ROMBAT. Tensiunea trebuie sa fie in limitele 14 - 14,4 V. Daca tensiunea de incarcare nu se incadreaza in intervalul mentionat, va rugam sa va remediati deficienta. Numai atunci cand tensiunea de incarcare este corecta, se mentioneaza in certificat. Verificarea tensiunii de incarcare se face gratuit atat la cumparare cat si in perioada de garantie la societatile service autorizate de catre Rombat si mentionate in prezentul certificat. Verificati densitatea electrolitului (exceptie constructiile etanse); daca este sub 1,24g/cm3, bateria se va reincarca.
Depozitarea si intretinerea baterieiBateriile livrate incarcate cu electrolit se vor depozita in incaperi inchise si uscate, cu ventilatie corespunzatoare, cu temperaturi intre 5 si 30°C si umiditate relativa mai mica de 80%, ferite de surse de caldura si radiatii solare. Dupa o perioada maxima de depozitare sau neutilizare de:
MontareMontarea corecta presupune indeplinirea urmatoarelor cerinte:
RECOMANDARE: In cazul defectarii uneia dintre baterii este indicata inlocuirea ambelor baterii!
ExploatareIn exploatare se verifica nivelul electrolitului, cel putin o data pe an la bateriile TORNADO, CALCIU , CYCLON, o data la 9 luni la bateriile FULL OPTION si PILOT, o data la 3 luni la bateriile TERRA PROFESSIONAL si TERRA, o data la 2 luni la bateriile MAGMA. Nivelul electrolitului sa fie cu 26 ± 2 mm deasupra placilor pentru toate tipurile de baterii. Verificarea nivelului se va face cu ajutorul unui tub de sticla gradat numai de catre personal service autorizat. In cazul in care nivelul electrolitului scade sub valoarea indicata se completeaza cu apa distilata sau demineralizata, niciodata cu acid sau apa de la robinet. De asemenea, se verifica orificiile de aerisire ale dopurilor sa nu fie obturate. Daca in exploatare se constata supraincarcarea bateriei, indicata prin consumul exagerat de electrolit (scaderea nivelului) sau subincarcarea, indicata prin scaderea densitatii electrolitului sub 1,24g /cm³ se va verifica instalatia electrica a autovehiculului (releu regulator, alternator ). In cazul utilizarii preponderente in oras a autovehiculului, caracterizata prin porniri frecvente, parcursuri scurte (taximetru) bateria se poate descarca (densitate sub 1,24 g / cm³), desi instalatia este corect reglata. Nu lasati bateria descarcata (densitate sub 1,2 g / cm³ ) la temperaturi sub 0°C, deoarece electrolitul ingheata si duce la distrugerea placilor ! Tensiunea releului trebuie sa se mentina la valoarea ( 14,2 ± 0,2 V ). Evitati utilizarea indelungata a bateriilor cu starea de incarcare sub pragul de 70%. Acest lucru echivaleaza cu o subdimensionare capacitiva responsabila de aparitia defectului de suprasolicitare (se pierde dreptul la garantie!). Nota: Ori de câte ori s-a produs o descarcare (de regula accidentala de durata) in regimul stand-by al masinii (masina cu motorul oprit), eliminati cauza si verificati imediat starea de incarcare a bateriei luând masurile ce se impun (vezi capitolul "Regimul de reincarcare"). Pastrati bateria in stare curata si uscata. Depunerea prafului pe suprafata capacului bateriei poate conduce la descarcarea ei in stand-by cu consecinta, suprasolicitarea bateriei .
Regimul de reincarcare a baterieiSe supune procesului de reincarcare pe redresor, orice baterie aflata intr-una sau mai multe din urmatoarele situatii: Procesul de reincarcare poate fi executat, de regula, cu ajutorul oricarui redresor comercial (si nu numai) de curent continuu care poate sa asigure la iesire urmatoarele: In principiu, incarcarea pe redresor se face cu un curent a carui valoare este de cca. (5÷10) % Cn (A), pana cand apar degajari uniforme de gaze in toate elementele bateriei, iar densitatea electrolitului se stabilizeaza in jurul valorii de 1,28±0,0 1 (g/cm³). Spre finalul incarcarii tensiunea la bornele bateriei atinge valorea de 15,80….16,50 [V] la temperatura de 25°C (atentie! in regim de functionare redresor). Pe toata durata incarcarii pe redresor, dopurile bateriei vor fi scoase. Este recomandata efectuarea reincarcarii de catre ateliere specializate. In tabelul de mai jos se prezinta informativ gradul de incarcare si tensiunea in gol a bateriei in raport cu densitatea electrolitului (25°C.)
Atentie utilizatori
Fixare
Terminale
Scheme de montaj
|

